Franco Molinari

TITULACIÓ

  • Títol Superior de Contrabaix, 1997, Conservatorio di Musica “Benedetto Marcello”, Venecia, Italia;
  • Títol Superior de Contrabaix, 2003, Conservatori Superior del Liceu, Barcelona;
  • Licenciatura en Literatura i Història del Art, especialitat en Conservació dels Patrimonis Culturals, 1996,  Universitat de Údine, Italia;
  • Certificat d’Aptitut Pedagògica, especialitat Música, 2003, Universitat Politècnica de Catalunya;
  • Nivell C de Català, 2002, Universitat Autònoma de Barcelona;

EXPERIENCIA LABORAL

EN L’ ÀMBIT CLÀSSIC:

Desde el any 1997 viu a Catalunya, i és col.laborador de contjunts com l’ Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’ Orquestra Nacional d’Andorra, el grupo de música contemporanea “Grupo Enigma” de Zaragoza,  l’Orquestra de Cambra de Granollers, l’Orquestra de Cambra Catalana, l’Orquestra del Segle XXI, l’ Orquestra de Cambra del Maresme, l’Orquestra de Cambra de Vic entre altres, actuant sota la batuta de directors com Antoni Ros-Marbà, Josep Pons, Uve Muhn, Ernest Martínez Izquierdo, James Ross, Leon Spierer, Salvador Brotons, Salvador Mas, Edmon Colomer,  Jordi Mora, Juanjo Olives, Pablo Gonzales, ecc.

Va ser membre de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (Jonc), de l’Orquestra da Camera di Trieste, de l’Orquestra Giovanile Italiana, de l’Orquestra da Camera di Santa Cecilia en Roma.

EN L’ ÀMBIT MODERN:

Va col.laborar en nombrosos projectes en el àmbit del jazz, de la world music i del teatre, utilitzant tambè altres instruments com el piano, les percussions i el baix elèctric. Va ser fundador i membre, juntament amb el Jordi Molina a la tenora, Marc Egea a la viola de roda i Enric Canada a les percussions del grup de música experimental Kaulakau (www.kaulakau.com) , amb qui va grabar els discos “Bernoiver” en el 2007,  “In Fabula” en el 2009 i “Mare Uut” en el 2013, en col.laboració amb la cobla Sant Jordi, realitzant diverses gires internacionals en Russia, Italia, Romania, Moldavia i Mèxic.

Va ser fundador i membre del grup de música sefardí “Mashalá” (www.mashala.org), amb qui va grabar en el any 2006 el disc “Atornada”, grup on mitjançant la música es promociona l’interacció entre varies cultures, degut al fet que els membres del grup venen de continents, cultures diferents (Canada, Chile, Venezuela, Italia, Marroc). El disc va guanyar la beca Diversons de la Fundació la Caixa.

És col.laborador del guitarrista i compositor Jaime Basulto en el grup “El Paño Moruno” (www.jaimebasulto.net), amb qui va grabar el disc de música flamenco “Garam Masala”, any 2006.

Va ser fundador i membre del grup de música greco-ottomana “Asikides”, amb qui va grabar els discos “Músiques de Grecia”, any 2008, i “Hespéria”, any 2010 i va guanyar la beca Diversons per la Fundació de la Caixa.

Va ser fondador i membre del grup “Nébeda”, amb qui va grabar el disc de música balcanic-celta “Flaugier s/n”, any 2003.

Va ser membre del grup de la cantant Paula Valls amb qui va grabar el disc Black and White (2016).

És membre del grup de la pianista Mar Serra, amb qui va grabar el disc Opus I (2013).

És membre del grup del tenora Jordi Molina, amb qui va grabar els discs Matèria del temps (2016) i Retrat en Groc (2018).

És membre i fundador del trio de jazz Marc Vernis Trio, amb qui va grabar el disc 42º20,2N-3º12E.

És membre i fundador de la Jazz Band del Ripollés, des de l’any 2015.

És membre del grup del cantant Guillem Soler, amb qui va grabar el disc Totem (2019).

Va actuar amb varis músics del jazz i del flamenco, com Ernesto Briceño, Samira Kadira, Ginesa Ortega, Ara Malikian, Manel Camps, Martí Serra, Joan Diaz, Ramon Prat, Marc Vernis, Marc Miralta, Francesc Capella, la big band de Manresa ecc.

En el àmbit teatral, va composar i tocar les músiques dels espectacles “La tendra amiga” (sobre poemes de Carles Riba), 2004,  i “L’arbre no compte les fulles..”, 2005, amb la companyia Balandrau, amb la col.laboració de la Caixa. Col.labora amb la companyia Dagoll Dagom en l’espectacle músical “Aloma”, 2009.

DIDACTICA I PEDAGOGIA:

Va ser professor de contrabaix i música de cambra en les escoles de música de Cambrils, Mollerussa i Tarrega i, desde el any 2003 és professor titular de contrabaix clàssic, contrabaix modern (dins del departament de música moderna) i música de cambra en el Conservatori de Música de Grau Professional de Vic.

En el 2008 col.labora amb la Fundació d’Estudis Musicals de Vic en la fundació de l’Escola de Música de Calldetenes, de que va ser el director i professor de llenguatge musical.

A partir de l’any 2009 és professor de contrabaix i baix eléctric a l’Escola de Músics Juan Pedro Carrero de Barcelona (fins al 2014) i a partir de l’any 2010 és professor de baix eléctric i contrabaix a l’Escola de Música Comarcal del Ripollés (fins al 2014), i des de l’any 2012 és professor de baix eléctric i contrabaix i conjunts instrumentals a l’Escola Municipal d’ El Papiol.

A partir del setembre 2014 és professor de música d’ ESO a l’Escola Vedruna de Ripoll i a l’Escola Vedruna de Tona.

Va col.laborar amb el director Jordi Mora en el projecte de l’Orquestra del segle XXI, on va ser varies vegades professor i preparador de la secció de contrabaixos.